• 00302695033192, 0030 6973782274

Style selector


Choose header style:


Choose background pattern:


Choose color sheme:

Click here
Click here

Blog

ΠΟΛΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

13 Aug 2015 10

Zakynthos port Λιμάνι Ζακύνθου

Στην ανατολική πλευρά του ”Φιόρου του Λεβάντε” βρίσκεται το κέντρο της Ζακύνθου, η “χώρα”, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού. Πρόκειται για πολιτιστικό, οικονομικό, πνευματικό και κοινωνικό κέντρο, όπου κατοικείται από περίπου 12.000 κάτοικους. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και μέρη για να ανακαλύψει ο επισκέπτης της πόλης, η οποία άρχισε να δημιουργείται με σταδιακές επιχωματώσεις της παραλίας στις αρχές του 16ου αιώνα. Μέχρι τότε ή πόλη βρισκόταν εντός των τειχών του Κάστρου, στην περιοχή της Μπόχαλης.
Η δομή των κτιρίων της πόλης ακολουθεί κατά κύριο λόγο την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική λόγω της Ιταλικής κατοχής στο νησί. Όμως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Αυγούστου του 1953 τα πάντα ισοπεδώθηκαν στο κέντρο του νησιού καθώς η πυρκαγιά που ακολούθησε έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της. Έτσι οι κάτοικοι του νησιού ανακατασκεύασαν την πόλη και με την πάροδο του χρόνου την μεταμόρφωσαν σε ένα σύγχρονο κέντρο που όμως δεν λείπει το παραδοσιακό στοιχείο της παλιάς ζακυνθινής γραφικής αυτής πόλης, όπως τα καντούνια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι.
Στο όμορφο “Τζάντε” υπάρχει το μοναδικό μεγάλο λιμάνι του νησιού το οποίο συνδέει τη Ζάκυνθο με την Πελοπόννησο. Επίσης από εκεί ξεκινούν τα καραβάκια ξενάγησης που κάνουν το γύρο του νησιού δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβαίνοντες να δουν από κοντά το Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές. Με την είσοδο του επισκέπτη στο λιμάνι διακρίνεται και η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου του πολιούχου του νησιού, και το μεγάλο, ψηλό καμπαναριό που δεσπόζει δίπλα στο ναό. Εκεί φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου και κάθε χρόνο οι ζακυνθινοί τιμούν τον πολιούχο τους με ένα μεγάλο τριήμερο πανηγύρι στο οποίο οι πιστοί προσκυνούν το λείψανο του Αγίου Διονυσίου και ακολουθούν τη περιφορά του στην πόλη (λιτανεία) η οποία ολοκληρώνεται με πανηγυρικό τρόπο και πολλά βεγγαλικά μπροστά στην Εκκλησιά του Αγίου.
Στο άλλο άκρο του παραλιακού δρόμου υπάρχουν οι δύο κεντρικές πλατείες του νησιού. Η πλατεία Διονύσιου Σολωμού, που έχει πάρει το όνομα της από τον εθνικό μας ποιητή και η οποία περιλαμβάνει το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το Δημαρχείο του νησιού, το Μεταβυζαντινό Μουσείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το άγαλμα του Διονύσιου Σολωμού. Επίσης, δίπλα στο άγαλμα υπάρχει και η Στήλη των Πεσόντων όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην πλατεία Αγίου Μάρκου δεσπόζει το ψηλό παραδοσιακό ρολόι, η καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου καθώς και το μουσείο Σολωμού-Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων.
Στο κέντρο της Ζακύνθου υπάρχουν διάφορες καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης και εμπορικά καταστήματα τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο εξυπηρετώντας τις ανάγκες ντόπιων και επισκεπτών. Η οδός Αλεξάνδρου Ρώμα (ή πλατεία Ρούγα) με τις παραδοσιακές καμάρες και τα κάθετα σοκάκια μαρτυρά την βενετσιάνικη επιρροή στην ζακυνθινή αρχιτεκτονική.
Μπορεί ο ισχυρός εγκέλαδος του 1953 να κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του , υπήρξαν όμως ορισμένα κτίρια που δεν υπέκυψαν στο χτύπημά του. Ο Ιερός Ναός Κυρίας των Αγγέλων, ο Άγιος Νικόλαος του Μώλου και ο Ιερός Ναός Φανερωμένης είναι μερικά κτίσματα που δεν τα άγγιξε η ορμή του σεισμού.
Ένα μέρος που πρέπει επίσης να επισκεφτεί κανείς είναι η Μπόχαλη και ο Λόφος του Στράνη που αποτελούν πολυσύχναστους προορισμούς όλο το χρόνο. Η πανοραμική θέα της Ζακύνθου και του Ιονίου πελάγους , τα γραφικά, πλακόστρωτα σοκάκια και το λουλουδιασμένο τοπίο προσφέρουν μια μαγευτική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Στην Μπόχαλη υπάρχει το παλιό Ενετικό κάστρο με το καταπράσινο πευκόδασος ενώ στο Λόφο του Στράνη βρίσκεται το σημείο όπου ο μεγάλος ποιητής Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τον ” Ύμνο είς την Ελευθερίαν”.

Leave a comment