• 00302695033192, 0030 6973782274

Style selector


Choose header style:


Choose background pattern:


Choose color sheme:

Click here
Click here

Blog

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

14 Aug 2015 23

SOLOMOS SQUARE ΠΛΑΤΕΙΑ Δ.ΣΟΛΩΜΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ : Αποτελεί την κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία του νησιού. Η ονομασία της προέρχεται από τον μεγάλο εθνικό μας ποιητή Δονύσιο Σολωμό, του οποίου το άγαλμα στέκεται στο κέντρο της πλατείας και αποτελεί έργο του Γ.Βρούτου (1902). Περιμετρικά της πλατείας συναντάμε το Δημαρχείο, την Εθνική Τράπεζα, το Μεταβυζαντινό Μουσείο και το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου όπου στεγάζει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου. Το κτίριο αυτό χτίστηκε το 1955 στη θέση του θεάτρου ‘Φώσκολος’, του μεγαλόπρεπου κτιρίου που είχε σχεδιαστεί από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Ξεχωριστό είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου όπου υπηρέτησε ο πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου Άγιος Διονύσιος. Η πλατεία Διονύσιου Σολωμού είναι ιδανική για βραδινές, καλοκαιρινές βόλτες και πλήθος κόσμου την επιλέγει για μια χαλαρή έξοδο. Από το τέλος του 2014 στην πλατεία εκτελούνται έργα με σκοπό την αρχιτεκτονική και βιοκλιματική αναβάθμισή της.

san marco

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ : Την πλατεία Αγίου Μάρκου συναντάμε λίγα μέτρα πιο πάνω από την πλατεία Διονύσιου Σολωμού διασχίζοντας την πλατεία Δημοκρατίας έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο. Εδώ πνευματικοί άνθρωποι συναντιόντουσαν και αντάλλασαν απόψεις.
Πρόκειται για μια ιστορική πλατεία καθώς εδώ διαδραματίστηκαν γεγονότα που εγράφησαν στην ζακυνθινή ιστορία. Εδώ με αφορμή την κατάλυση της Ενετοκρατίας στο νησί, οι κάτοικοι της Ζακύνθου (ποπολάροι) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και έκαψαν το “Libro d’oro”, δηλαδή τη Χρυσή Βίβλο, διάφορα όργανα των Ενετών και τα εμβλήματα των ευγενών της εποχής.
Εδώ κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο Γερμανοί κατακτητές απαγχόνισαν δυο Ζακυνθινούς νέους, τους Ανδρέα Π. Σούρμπη και Ιωάννη Δ. Κουρούμαλου, οι οποίοι αγωνίστηκαν μέχρι θανάτου κατά των κατακτητών.
Η ονομασία της πλατεία προέρχεται από την καθολική εκκλησία Αγίου Μάρκου που δεσπόζει εδώ, είναι ο μοναδικός καθολικός ναός στο νησί και δρύθηκε το 1518 ως παρεκκλήσι του μοναστηρίου των Φραγκισκανών καλόγερων. Αργότερα αποτέλεσε τον καθεδρικό ναό της Λατινοεπισκοπής Ζακύνθου – Κεφαλληνίας.
Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου βρισκόταν το ιστορικής σημασίας καζίνο του νησιού, που αποτελούσε τον τόπο συνάντησης των φιλελευθέρων, στη θέση του οποίου βρίσκεται πλέον το Μουσείο Σολωμου, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων, ανοικτό για το κοινό τις καθημερινές 9:00 -14:00.

agios dionysios

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ : Ο Άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης άγιος της Ζακύνθου. Γεννήθηκε το 1547 από αριστοκρατική οικογένεια και αργότερα αποφάσισε να γίνει μοναχός. Μόνασε στα Στροφάδια, ήταν ηγούμενος στην ιερά Μονή Αναφωνήτριας καθώς και Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης και Πόρου. Ο “Άγιος της Συγγνώμης”, έδειξε τη μεγαλοψυχία του συγχωρώντας το φονιά του αδελφού του. Οι Ζακυνθινοί τιμούν τον Άγιο στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του, και στις 24 Αυγούστου, ημέρα μετακομιδής του Λειψάνου του από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο. Τον Αύγουστο μάλιστα την Λιτανία του Ιερού του Σκηνώματος ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι στο λιμάνι της Ζακύνθου.
Ο Ναός του Αγίου Διονυσίου αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Ζακύνθου. Είναι ο μεγαλύτερος ναός του νησιού και ένα από τα τέσσερα κτίρια που δεν κατέρρευσαν κατά τους σεισμούς του 1953. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του λιμανιού στο κέντρο της πόλης όπου χτίστηκε το 1708. Το ψηλό καμπαναριό που δεσπόζει δίπλα από το ναό ξεχωρίζει με την είσοδό μας στο λιμάνι, ενώ το βράδυ τα φώτα του αντανακλούν μαγευτικά στη θάλασσα. Το εξωτερικό της εκκλησίας δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο και εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, το εσωτερικό του όμως είναι αξιοθαύμαστο. Ο ναός στολίζεται από ξεχωριστές τοιχογραφίες, αστραφτερούς πολυέλαιους και μοναδικά χρώματα που αφήνουν άναυδους τους επισκέπτες του. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκκλησίας είχε αναλάβει ο ζωγράφος Δοξαράς και ο τεχνίτης – αργυροχόος Δ. Μπάφας ο οποίος φιλοτέχνησε το 1829 την ανάγλυφη, ασημένια θήκη όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου Διονυσίου και η οποία αναπαριστά την κοίμησή του Αγίου, όπως την σχεδίασε ο ζωγράφος Ιωάννης Καντούνης. Σπουδαία έργα αποτελούν οι Δεσποτικές εικόνες στο Τέμπλο με ασημένια επένδυση από τον ίδιο καλλιτέχνη (1829), ο περίφημος πίνακας της Λιτανείας του Αγίου δια χειρός ιερέως Νικολάου Κουτούζη (1766), το ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο “Δωμάτιο” του Αγίου και πολλά άλλα. Οι τοιχογραφίες έχουν ιστορηθεί από τους αγιογράφους Νικόλαο Στρατούλη, Διονύσιο Ανδραβιδιώτη, Ιωάννη Καρούσο, Χαράλαμπο Γιατρά και Ιωάννη Τσολάκο, ενώ οι εικόνες του Τέμπλου, εκτός από τις τέσσερις κεντρικές δια χειρός ιερέως Νικολάου Κουτούζη, αγιογραφήθηκαν από τους Δημήτριο Πελεκάση και Χρήστο Ρουσέα.
Στη Μονή Αγίου Διονυσίου, δίπλα στο Ναό του στο ισόγειο της νέας πτέρυγας, που εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2000, στεγάζεται το νέο Μουσείο-Σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, ένας χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης. Ο επισκέπτης στο χώρο αυτό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει όλο τον καλλιτεχνικό και ιστορικό πλούτο που δημιούργησε η ευλάβεια και δεξιότητα των καλλιτεχνών. Εκθέματα, έργα λατρείας και αναθήματα ευλάβειας όπως αντικείμενα ζωγραφικής. Αργυρογλυπτικής και υφαντικής, εκτίθενται στα μάτια των επισκεπτών.

Bohali Μπόχαλη 1
ΜΠΟΧΑΛΗ
Η τοποθεσία της Μπόχαλης βρίσκεται 1,5 -2 χλμ από το κέντρο της πόλης και περιλαμβάνει τα χωριά Κρυονέρι, Ακρωτήρι και Βαρρές. Αποτελεί το πιο ψηλό σημείο του νησιού και είναι μια από τις πιο ξακουστές περιοχές της Ζακύνθου. Από εκεί διακρίνεται ο κόλπος του Λαγανά και του Αργασίου, το λιμάνι και η πόλη του νησιού. Η Μπόχαλη και συγκεκριμένα ο λόφος του Στράνη είναι το μέρος όπου ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε το ποιήμα ” Ύμνος εις την ελευθερίαν” του οποίου οι πρώτες δύο στροφές αποτελούν τον εθνικό ύμνο της χώρας μας. Εκεί βρίσκεται και το Ενετικό Κάστρο, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας ως σημείο συνάντησης της μυστικής τους κοινότητας. Η περιοχή της Μπόχαλης περιλαμβάνει και μια πλατεία στην οποία βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί κανείς συναντάει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας και την εικόνα της Παναγίας από ασήμι που χρονολογείται από το 848. Στην περίοδο της Ενετοκρατίας η Μπόχαλη αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού καθώς. Εκεί βρισκόντουσαν πολλά αρχοντικά τα περισσότερα από τα οποία κατέρρευσαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Πλέον σήμερα η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το γεύμα τους συνδυάζοντας το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου με την πανοραμική θέα της Ζακύνθου.

ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΜΠΟΧΑΛΗ
Το Ενετικό Κάστρο της Ζακύνθου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού. Βρίσκεται πάνω από την πόλη, στη θέση που σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες υπήρχαν τα τείχη της Αρχαίας Ακρόπολης (Ψωφίδας). Η κατασκευή του είχε σκοπό την προστασία των κατοίκων του αρχαίου οικισμού από τις λεηλασίες των Τούρκων αλλά και των πειρατών. Στο σημείο αυτό υπήρχε η Τέρρα, η Μεσαιωνική πόλη την οποία οι κάτοικοι εγκατέλειψαν σταδιακά και εγκαταστάθηκαν στον αιγιαλό.
Οι επαναλαμβανόμενοι μεγάλοι σεισμοί που έπλητταν το νησί κατέστρεφαν και τα οχυρωματικά έργα με αποτέλεσμα να ανακατσκευάζονται συχνά.
Η κατασκευή των τειχών και των οχυρώσεων του Φρουρίου, που έχουν διασωθεί, ολοκληρώθηκε το 1646, όταν proveditor general da mar ήταν ο Io Bapt. Grimani, από Ενετούς μηχανικούς με ντόπιους μαστόρους, με μεγάλη επιμέλεια και ανθεκτικά υλικά. Τότε κατασκευάστηκε και ο κύριος λιθόστρωτος δρόμος, που έφτανε μέχρι τον αιγιαλό, η περίφημη Strada Giustiniana, η Σαρτζάδα, όπως καθιερώθηκε τα νεώτερα χρόνια. Σημαντική επέμβαση για τη συντήρηση κι επισκευή των τειχών, αλλά και των κτιρίων του Φρουρίου, με παράλληλη φροντίδα για το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, έγινε από τους Άγγλους το 1812, όταν ήταν κυρίαρχοι στο νησί.
Τα ορατά μνημεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή έως και την περίοδο της Αγγλοκρατίας.
α. Σωτήρας ή Παντοκράτορας ή “Domo” ή San Salvatore ( Βυζαντινός ναός 12ου αιώνα)
β. Αγ. Φραγκίσκος , τρίκλιτη βασιλική 14ου αιώνα.
γ. Αγ. Βαρβάρα, μονόκλιτη βασιλική.
δ. Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος,τέλη 15ου αιώνα.
ε. Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Λαουρένταινας
στ. Αγ. Ιωάννης Θεολόγος, 15ος αιώνας.
ζ. Ενετικές φυλακές
η. Ενετική πυριτιδαποθήκη
θ. Γήπεδο άγγλων αξιωματικών
ι. Αγγλικός στρατώνας
ια. Διοικητήριο – στρατώνας.
Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=7943

Leave a comment